Gener med ryggen kan vise sig på mange måder:
- Nedsat bevægelighed. Du kan f.eks have problemer med at binde dine sko, komme ud af sengen, eller trække vejret dybt
- Sidde ned, rejse dig op
- Smerter i ryggen, som evt. forværres, når du drejer i ryggen eller ved løft
- Stivhed i ryggen
- Smerter ud i balde, ben eller fod
- Nedsat kraft i benet
- Nedsat følesans i ben og fod
- En snurrende fornemmelse i ben, fod og/eller tæer
Smerter i lænden kan både være helt lokalt, men man kan også opleve at mærke noget ned i benet. Dette kan stamme fra mange strukturer, men er meget sjældent alvorligt.
Er det i brystdelen af ryggen, du har ondt, kan du opleve, at smerterne stråler ud og fremad langs ribbenene. Udtalt stivhed i både lænd og brystdel er almindeligt – det kan være kroppens forsvar mod smerten, der gør, at du ikke kan dreje og bøje i ryggen.
Da man kan opleve gener og smerter i ryggen på baggrund af mange forskellige årsager, er det vigtigt at du bliver undersøgt grundigt.
Han eller hun kan blandt andet undersøge:
- Bevægelighed og funktion af ryggen
- Muskelstyrke
- Reflekser og følsomhed
- Om problemet er muskulært, ledmæssigt eller relateret til diskus (bruskskive mellem hvirvlerne)
- Når problemet er indkredset vil din fysioterapeut typisk foretage nogle mere præcise tests, så han eller hun kan fastslå, hvilke strukturer der udløser smerterne.
Under undersøgelsen er fysioterapeuten også opmærksom på, om du fejler noget alvorligt, som kræver yderligere undersøgelse.
Din behandling kan f.eks. bestå af
- Gennemgang af hvad der kan være årsagen til dine gener, samt hvad du selv kan gøre for at afhjælpe det.
- Genoptræning/træning f.eks. holdtræning, superviseret træning, selvtræning og hjemmeøvelser. Her vil der blive taget udgangspunkt i netop dine gener og hvad du kan lave.
- Smertebehandling ved forskellige modaliteter. Det kan være manuel behandling, udspænding eller lignende.
Drejer det sig om en overbelastning, kan du have behov for at ændre bevægemønster i en kortere periode. Det bedste du dog kan gøre, er hele tiden at holde dig lidt i gang. At være helt i ro kan nogle gange forhale problemet.
Desuden vil din fysioterapeut vejlede dig i, hvordan du kan håndtere din ryg og smerterne der kommer der fra, – for eksempel hvordan du kommer ud af sengen med så få smerter som muligt.
Sideløbende vil du typisk skulle lave øvelser, som er skræddersyet til dig. Du vil formentlig også få øvelser, som du skal lave derhjemme for at få mest muligt ud af forløbet eller du kan have behov for at ændre på noget i hverdagen.
Sammen vil du og din fysioterapeut lægge en plan for, hvordan du undgår at problemet vender tilbage og du hurtigst muligt kommer tilbage igen uden smerter.